Tussen Kunst & Kas wint Energie Professional Award 2016

Sebastiaan Lagendaal van de Hermitage in Amsterdam heeft de titel Energie Professional van het Jaar gewonnen voor zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. Hierbij wisselt de Hermitage warmte en koude uit met de Hortus Botanicus.

De prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Energie 2016. De vakjury onder leiding van hoogleraar hernieuwbare energie Kornelis Blok maakte de winnaar bekend, nadat de drie genomineerden met een korte pitch hun innovatieve project of product hadden gepresenteerd. Winnaar werd Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij won met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Door de twee Amsterdamse gebouwen allebei aan te sluiten op één warmte-koude-bron kan veel energie worden bespaard.


Genomineerden

De twee andere genomineerden waren Benno Elshof van Van Beek Ingenieurs met het online platform Duurzaam in Beeld en Laetitia Ouillet van Eneco en TU/e met haar herijking van de duurzaamheidsstrategie van Eneco. Bij het beoordelen van de inzendingen gebruikte de vakjury als een van de belangrijkste criteria dat de inzending een bijdrage moet leveren aan energietransitie en een voorbeeld is voor anderen. Het project of concept moet daarbij innovatief zijn, aantoonbaar energie besparen en duurzame toepassingen bevatten. De jury bestond dit jaar naast voorzitter Prof. Dr. Blok uit Rik Luiten (Movares), Jan van Betten (Nudge), Gerrit van Werven (Energy Valley) en Mark Meijer (Energie Indeed, Duurzame Jonge Honden).

 

Tussen Kunst & Kas
Met het project Tussen Kunst & Kas gaat de Hermitage haar gebufferde WKO-warmte-overschot exporteren naar de Hortus Botanicus en ontvangt zij vice versa koude van de Hortus. Hiervoor is een dubbele transportleiding van bijna een halve kilometer getrokken onder de bestrating van de Nieuwe Herengracht. De Hermitage gebruikt zo haar gebufferde warmteoverschot nuttig in plaats van deze af te fakkelen, en de Hortus verbruikt minder gas voor haar CV-ketels. Het gaat op jaarbasis om een besparing voor de Hortus van 77.215 m3 gas, 54 woningen. Uit het juryrapport: “Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is: als warmteuitwisseling met de buren niet mogelijk is, waarom dan niet verderop kijken? Een pittig project met veel stakeholders, maar ondanks dat een erg mooi resultaat met veel externe exposure. Een mooie, heldere website ook!”

 

Energie Talent
Morgen [woensdag 5 oktober] wordt de titel Energie Talent van het Jaar uitgereikt. Dit is bedoeld voor recent afgestudeerden of studenten in de laatste fase van hun studie. Ook dit jaar is de jury weer aangenaam verrast door de inzendingen. Genomineerd zijn Rishabh Ghotge met The Solar Mobility Hub project van SEAC, Martijn de Groot met zijn Schaduwmodel voor zonnepanelen in opdracht van Autarco en Kimberley Tjon-Ka-Jie met haar afstudeerproject binnen FME ‘Overcoming the capital barrier for energy efficiency’. De drie genomineerden presenteren hun inzending tijdens de vakbeurs Energie op woensdagmiddag 5 oktober van 14.00 – 15.00 uur in zaal De Koepel. Spreker en gastheer deze middag is dr. Ivo Opstelten, lector Nieuwe Energie in de stad



Mede mogelijk gemaakt door