Stadsplank hout van de Hortus

Vanaf vorige week ligt er een bijzonder eigen product in de winkel van de Hortus Amsterdam! Samen met Stadsplank ontwikkelde de Hortus unieke snijplanken en houten onderzetters van een boom uit de Hortuscollectie.

De Stadsplank is een snijplank, broodplank of tapasplank, gemaakt van een gerooide Stadsboom. Waar deze normaal terugkeert als houtsnippers, wordt de boom nu omgevormd naar de gedaante van een Stadsplank. “Een prachtig initiatief en voor ons een ideale manier om onze collectie een nieuw leven in te blazen”, aldus Barbara van Amelsfort , marketing en communicatie van de Hortus.

 

De Osage doorn (Maclura pomifera) groeide sinds 1963 achter de Palmenkas, tot hij scheef hing en de wortels een bedreiging vormden voor een nabijgelegen gebouw. De boom werd al een tijdje in de gaten gehouden. Tot hij uiteindelijk vervroegd werd gekapt in verband met de bouw van de nieuwe warmte-koude installatie van de Hortus en de Hermitage Amsterdam. In het wild kan de Osagedoorn 9 tot 15 meter hoog worden. Hij komt in de Verenigde Staten in een beperkt gebied voor. Het verspreidingsgebied van de boom ligt  rond zuid Oklahoma, noord Texas en zuidwest Arkansas. Dit is ook het gebied van de Osage indianen, waar de boom naar vernoemd is. Zij gebruikten het harde hout voor hun bijlen en bogen.

 

In elke Stadsplank is de exacte herkomst en soortnaam gegraveerd als herinnering aan de boom die deze snijplank ooit was. Via een QR code op de plank is nog meer info te vinden en is de exacte locatie traceerbaar van de boom die het plankje ooit was. De Maclura stadsplanken en onderzetters zijn alleen te koop in de Hortus store. Maar de oplage is beperkt, dus op=op.

 

hortus_snijplankMede mogelijk gemaakt door